Skapandeprocessen

This text about the creative process has been published in English separetely.

Ett stort ord. Skapandeprocessen. Ett outtömligt ämne helt enkelt. Om man på något skulle kunna skriva heltäckande om denna process så blev det nog en hel bokserie. Här kommer jag att ta upp en liten del genom några reflektioner 😊🌻

Jag började måla igen efter ett långt uppehåll. Utifrån flera texter jag läst där andra reflekterat över detta så är det flera som hittat sin målarstil efter ett längre uppehåll. På något sätt har allting som jag testat och provat på tidigare legat och mognat och nu var det rätt tid att släppa fram resultatet. Och flödet. Hela processen är i ständig utveckling, även om jag känner att jag hittat hem så är det en ständig utveckling, vilket jag älskar. Jag älskar känslan av att utvecklas och att skapa. För mej och många andra är det också läkande och helande och ger livsglädje att vara i skapandet.

Men skapandeprocessen och att skapa konst/bilder/tavlor/annat kan också vara en utmaning . Och det är också härligt och ibland jobbigt. Många med mig kan känna igen känslan av att det t.ex. inte blir som man tänkt eller sett framför sig; visionen kommer inte fram. Det kan också kännas som att man fastnar i jobbiga passager under tiden man målar (/valfri teknik). Ibland vet man inte om det blir bra, det känns fel och fult. Vad göra?

  • Jag utgår från ett intuitivt / fritt skapande. Nästan alltid har jag en känsla och vision och använder ofta inspirationsbilder för min vision. Ibland har jag ett fysiskt objekt som inspiration. MEN jag strävar inte efter att få fram en exakt vision utan har den mer som en utgångspunkt. I det fria skapandet händer massa saker och och det kommer inte bli som jag “tänkt mej”. Och det är inte heller meningen, ibland är konstverket nära grundvisionen men ofta tar det många vändningar, ibland blir det till och med något helt annat. Som min tavla “Fönster med utsikt” där jag tänkte måla en port i en mur men det blev ett fönster i ett hus.
  • Jag har bestämt att ingenting jag skapar behöver bli “perfekt” och det är alltid bra om det känns bra. Om jag börjar fundera på och oroa mej för att det inte blir på ett visst sätt överarbetar jag och det gör att känslan i konstverket försvinner. Det är istället känslan som är det viktiga. Då jag litar på processen blir det konst som jag tycker om. Istället för att kritisera kan man utmana sej själv, vilket kan leda till mera lustfyllt skapande.

Tvivel, svåra passager i processen / målningen, allt blir fult etc.

Dom här delarna av processen är det nog många som känner igen sej i. Här har jag kommit till några viktiga insikter för egen del.

  • Skapandet / processen / målandet etc. handlar mycket mer om reflektion och att invänta olika delar av det som vill komma fram, än vad jag tidigare trott. Det kan också vara att vila och inspireras på många olika sätt och låta saker ta form inom mej. Detta ser jag numera som en naturlig del av skapandet. Återhämtning är viktigt (att ta en tupplur eller till och med en dag i tv-soffan kan vara precis det som behövs, bara det handlar om återhämtning och inte prokastination).
  • Även om återhämtning är en del av skapandeprocessen vill och behöver jag underhålla själva skapandet varje dag eller så ofta det är möjligt. Jag har inga krav på resultat och alla små stunder räknas. Jag har förmånen att ha ett rum där jag kan vara och bara skapa och ibland räcker det med att bara vara där och plocka och ställa iordning lite. Kanske tittar jag på mina målningar, reflekterar över en färg etc. om jag inte målar /tecknar/hantverkar/pysslar just den dagen.
  • Jag har flera projekt igång samtidigt. Förut harvade jag på mer på respektive målning etc. I svårare passager. Men jag har märkt att det fungerar bättre för mej om de istället får vila lite. Är jag själv då inne i en fas där jag vill göra och åstadkomma resultat, få färg på ett konstverk etc. så växlar jag istället till ett annat projekt. Jag har ofta både flera målningar och även andra projekt på gång, tex. väggklockor som jag gillar att göra om och måla så att det blir något helt nytt. En av målningarna är då huvudprojektet, ett är 2e projekt och de resterande är sidoprojekt. Om jag behöver vila från att måla just för tillfället så har jag kanske ett litet heminredningsprojekt på gång. Ibland tecknar jag istället för att måla.
  • Att utnyttja och vara i processen och att lära känna sin process. För min egen del så har jag ett flöde av motiv och jag väljer det som måste ut först. Ibland flera på en gång. Min process har både explosiva skeenden då jag ofta skapar de större dragen av en målning i ett svep eller vid några tillfällen. Och lugna skeenden där jag utvecklar detaljer, gör ändringar etc. Det är viktigt att följa med i processen och att prioritera den i mitt liv. Om jag inte gör det så motarbetar jag den, dvs. mej själv. Detta påverkar även mitt liv i stort och mina energinivåer och är viktigt för balansen.
  • Andra strategier utifrån vad som ger glädje och är utvecklande – tex har jag börjat arbeta mycket mer med strukturer som grund i mina målningar eftersom det knyter ihop olika delar som jag gillar (konst och konsthantverk). Strukturen gör det även svårt att fastna i “onödiga” detaljer när jag målar pga underlagets beskaffenhet.
Ibland behöver man börja om. Den hade potential att bli bra men det var inte det motivet som jag ville måla och denna gång valde jag att måla över och börja om då detta motiv inte kändes rätt.
Exempel på moodboard
Efter att ha målat över gjorde jag en moodboard för min vision för målningen, som jag ofta gör. För att förtydliga visionen och olika delar av den samt hålla den vid liv (målar alltså inte av bilderna). Då jag googlat fram dessa bilder i exemplet och inte äger rättigheterna till dem har jag valt att göra dem suddiga här. Ibland använder jag bilder som jag tagit själv.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: