Jag tänkte berätta lite mer om mej själv och min konst

*This post is really long so I am going to publish it in English separately.*

Vad gör jag för typ av konst?

Jag jobbar med en blandning av intuitivt, figurativt och bearbetande skapande skulle man kunna säga. Det viktigaste för mej att få fram när jag målar är känsla och jag använder olika motiv som redskap för detta i kombination med ett intuitivt flöde där jag låter mina instinkter ta över i hur jag för penseln och lägger på färger, strukturer och samspel mellan dessa. Jag strävar ofta efter att få in en del struktur och grövre moment, så att det inte blir för mycket “finlir”. Använder gärna stora penslar.

Hur väljer jag motiv?


Motivet jag målar ger tydligare eller mindre tydliga ramar för slutresultatet. För mej är det viktigt att jag förälskar mej i motivet, det är detta som gör att jag blir motiverad att måla och fortsätta från start till mål. Ofta när jag målar så kommer jag till olika passager i processen där vissa är lättare och vissa är svårare. Att vara förälskad i motivet hjälper mej att fortsätta genom de svåra delarna tills det helt plötsligt kommer in en lätthet igen.

Har jag någon utbildning?

Jag är vad man brukar kalla självlärd, men det är inte riktigt sant då min mamma började rita med mig redan som litet barn, när jag kunde sitta själv. Jag har tecknat och målat sedan dess. Mitt favoritmotiv som 3-åring var gravida spöken. Jag vet inte riktigt vad graviditeterna handlade om, kanske var jag fascinerad av det, min favoritbok var Spöket på Canterville av Oscar Wilde. Mamma fick läsa denna för mig varje kväll i månader som jag minns det. Jag har flera kreativa människor som sysslat med bl a måleri i släkten. Mamma, morfar, farmor och även min bonusmamma när hon var ung. Min mormor var väldigt duktig på sömnad och min morfar sysslade även med foto, vilket jag också gjort.

Min bakgrund

Jag kommer från en politiskt influerad okonventionell bakgrund som bjöd på kontraster. Det var dels en dysfunktionell miljö, samtidigt som kultur och värderingar var väldigt viktiga. Religion och livsåskådning var också något som diskuterades under perioder. Jag är oerhört glad över de delar som mina föräldrar gav när det gäller litteratur, konst och annan kultur, samt värderingar där alla människors lika värde är kärnan. Samtidigt finns alkoholism/ beroendeproblematik och även psykisk sjukdom. Jag har lärt mig mycket av min bakgrund och jag tror att vi aldrig blir färdiga utan behöver och bör fortsätta utvecklas genom hela livet.
Jag har haft ett antal olika perioder i min skapande-resa. Jag har som sagt tecknat mycket, jag har provat flera olika tekniker och gjorde min första målning på duk när jag var tre år. Jag sysslade med keramik under ett decennium i min ungdom. Jag har utbildat mig inom grafik och foto. Tyvärr förlorade jag mycket kunskaper om fotografering då jag senare blev utbränd under ett par år. Jag syr även en del, även om jag aldrig kommer bli så skicklig på detta som min mormor. Det som jag hela tiden har kommit tillbaka till är konsten och jag upplever att jag numera har hittat mitt uttryck.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: